Skip to content

40-vuotias Työväen Musiikkitapahtuma elää ajassa

Valkeakoskella juhlitaan, sillä eilen käynnistynyt Työväen Musiikkitapahtuma täyttää 40 vuotta. Syntymäpäiväjuhlaa vietetään muiden muassa Michael Monroen, Erinin, Katri Helenan ja Jukka Pojan tahdissa.

Nimekkäiden esiintyjien takuuvarman yleisömenestyksen lisäksi tapahtumassa on mahdollisuus tutustua uusiinkin musiikkitaiteen helmiin. Paikalle saapuu esimerkiksi australialainen moottorisahafolkyhtye The Crooked Fiddle Band sekä pirteän lavaesiintymisen erityisosaajat Posteljoona ja ystävät.

Työväen Musiikkitapahtuman keskeisiä ajatuksia on alusta alkaen ollut, että taide kuuluu kaikille. Työväen Sivistysliitto halusi tarjota foorumin, johon kuka tahansa saa tuoda taidettaan tai esityksensä. Tapahtumalla haluttiin osoittaa, että kulttuuri ei ole vain eliitin etuoikeus, vaan taidetta on myös se, mitä työväki tekee. Näistä tasa-arvoa korostavista lähtökohdista rakentui ensimmäinen Työväen Musiikkitapahtuma vuonna 1972.

1980-luvun loppupuolella ajan henki muuttui, kun aatteen palo ja värien tunnustaminen oli haalentunut edelliseen vuosikymmeneen verrattuna. Tuolloin Työväen Musiikkitapahtuman ohjelmatyöryhmän puheenjohtajaksi ja taiteelliseksi johtajaksi valittiin suomalaisen musiikkielämän legenda Jani Uhlenius.

– Yritimme löytää tapahtumaan eri vuosina aina yhteiskunnallisen teeman, joka ei välttämättä ollut ominainen työväelle. Jonain vuonna teemana oli muun muassa pakolaisuus ja toisena Eurooppa. Lisäksi nostimme jalustalle yhteiskunnallista satiiria Pilkkalaulujen Suomen mestaruuskisojen muodossa.

Omaleimaisen tapahtuman musiikkitarjonta monipuolistui Uhleniuksen aikana: Vantaan pienoisooppera Jaakko Ryhäsen johdolla sekä Jyväskylän sinfoniaorkesteri ovat esimerkkejä laaja-alaisen Työväen Musiikkitapahtuman esiintyjäkaartista.

Jani Uhlenius esiintyy Työväen Musiikkitapahtuman virallisissa avajaisissa perjantain sekä lauantain 40-vuotisjuhlakonsertissa Songilon riveissä. Juhlahumussa on mukana yllättävässä roolissa myös toinen legenda, jalkapalloilija ja Aamulehden pitkäaikainen toimittaja sekä veijarimainen kolumnisti Matti Pitko, joka oli aikanaan ensimmäinen Pilkkalaulujen Suomen mestari.

Nykyinen toiminnanjohtaja Marianne Haapoja on työskennellyt tapahtumassa 15 vuotta. Tänä aikana festivaali on vaihtanut uudelle tunnelmalliselle alueelle Tervasaaren tehtaan piippujen juureen ja kasvanut ennätysmittoihinsa, kun viime vuoden festivaalilla vieraili 40 000 kävijää. Haapoja katsoo Työväen Musiikkitapahtuman tulevaisuuteen valoisin mielin:

– Niin kauan kun ihmisillä elää unelma paremmasta maailmasta ja on halua vaikuttaa asioihin, on myös Työväen Musiikkitapahtumalle tilausta. Siksi koenkin, että tapahtumalla on hyvä tulevaisuus edessään.

LISÄÄ UUTISIA

Ikinuoren Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlia vietettiin monipuolisen ohjelmiston ja upeiden esiintyjien voimin!

Työväen Musiikkitapahtumassa koettiin 27. – 31.7. lukemattomia iloisia jälleentapaamisia, kun festivaalia päästiin parin vuoden tauon jälkeen vihdoin viettämään entiseen malliin.Yleisön virratessa runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhliin osallistui reilusti yli 30 000 kävijää.

Työväen Musiikkitapahtuman lauantai: hengästyttävä kavalkadi huippuartisteja, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja

Työväen Musiikkitapahtuman pisin tapahtumapäivä 30.7. marssitti UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon miljööseen hengästyttävän kattauksen huippuesiintyjiä, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja. TMT-Talk keskustelut toivat ohjelmistoon ajankohtaisen lisän.

Juhlakonsertti sukelsi Työväen Musiikkitapahtuman vuosikymmeniin. Hector yhdisti sukupolvet ja vahvat lauluntekijät vakuuttivat.

Työväen Musiikkitapahtuman kolmas päivä juhli tapahtuman puoli vuosisataa kestänyttä taivalta ja nosti esiin upeat suomalaiset lauluntekijät. 50-vuotisjuhlakonsertin solisteina nähtiin mm. Eija Ahvo, Minja Koski, Mikko Perkoila, Harri Saksala, Heikki Salo ja Jani Uhlenius. Hectorin tämän kesän ainoa keikka oman yhtyeen kanssa keräsi valtavan yleisön, ja yhdisti eri sukupolvet laulamaan mukana kaikille tuttuja klassikkolauluja.

Musiikkitapahtuman torstaipäivänä aurinko helli, tehdasmiljöö täyttyi onnellisista ihmistä ja vahvat artistit ilahduttivat

Työväen Musiikkitapahtuman ensimmäinen suuren yleisön päivä alkoi auringonpaisteessa. Kun vuosien tauon jälkeen yleisö virtasi runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Tätä oli selvästi odotettu!

Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlat saivat upean startin nuorten ja paikallisten yhtyeiden voimin

Pitkä odotus on ohi – Työväen Musiikkitapahtumaa päästään vihdoin viettämään kasvotusten vanhojen ja uusien ystävien kesken! Festivaalin avasi nuortenohjelma Jylhävaarassa, minkä jälkeen Salakapakan Paikallista Energiaa -illassa nähtiin huikeita esiintyjiä eri genreistä: Säveliä Seurakunnasta, AARO, KQ Groove sekä Nappiverkkarit. Tästä on hyvä jatkaa Musareiden 50-vuotissynttäreiden juhlintaa!