Rauhaa lauluja ja musiikin voimaa: Minja Koski, Uuna, Musta koira

Mikä merkitys rauhanlauluilla on vuonna 2023? Voiko musiikilla muuttaa maailmaa? TMT Talk: Rauhaa, lauluja ja musiikin voimaa Sananvapauden lavalla lauantaina 29.7. klo 17.00. Yhteistyössä TSL. Vapaa pääsy!

Työväen Sivistysliitto julkaisee heinäkuussa laulaja-lauluntekijä Minja Kosken uuden rauhanlaulun, joka kuullaan myös tilaisuuden avauksena. Omaa musiikkiaan esittävät myös Uuna ja Musta koira.

Musiikin ohessa käydään kiinnostava keskustelu rauhanlauluista ennen ja nyt. Aiheesta ovat keskustelemassa Minja Koski, taiteilija Jyrki Siukonen sekä toimittaja-tietokirjailija Merja Minkkinen. Tilaisuuden päätteeksi kuullaan lisää musiikkia Minja Koskelta.

Minä ja Nieminen

Minä ja Nieminen soittaa elektronista indie-iskelmää, joka vaikuttaa vahvasti rytmihermoon. Henrika Niemisen ja Teemu Kiiskilän musiikissa yhdistyy kekseliäästi erilaiset elektronisen musiikin alalajit, funk, urbaani iskelmä ja rock. Ensimmäinen pitkäsoitto, Sekalaisia, julkaistiin helmikuussa 2020. Yhtye viimeistelee toista albumiaan, joka julkaistaan syksyllä 2023.

 

Livekokoonpano:

Henrika Nieminen: laulu, loopperi, kosketinsoitin

Rinna Ahlman: laulu, kosketinsoitin

Teemu Kiiskilä:  kitara, basso, syntetisaattori, sampleri

Hans Väkevä

Valkeakoskelaislähtöinen, myöhemmin helsinkiläistynyt MC-tuottaja Hans Väkevä aloitti rapin parissa 2003. Itseoppinut artisti on nauhoittanut, sanoittanut ja säveltänyt itse musiikkinsa sekä ohjannut ja leikannut aiemmat musiikkivideonsa. Uusin tuotanto nojaa vahvasti sample-pohjaiseen rap/trap-soundiin, jonka ehdoilla on rakennettu aiempaa musikaalisempaa Hans Väkevää. 

James-J

James-J on uusi valkeakoskelta ponnistava rap-artisti, jonka aihepiirit perustuvat laajasti oman elämän kokemuksiin ja ajatuksiin. Ensimmäiset tekstinsä jo ala-asteella kirjoittanut James J tuottaa pääsääntöisesti musiikkinsa itse. Artisti julkaisi yhdeksän kappaleen debyytti-EP:nsä “Hemingway” viime toukokuussa.

Veera Railio & Geri@Trio: Poikkitaiteilija, mutta enemmän poikki kuin taiteilija – Sirkka-Liisa Sassin muistokonsertti

Geri@Trio, eli Timo “Tipi” Tuovinen (kontrabassobasso), Merja Ikkelä (harmonikka) ja Ossi Peura (kielisoittimet) yhdistävät voimansa Veera Railion (laulu, viulu) kanssa ja ottavat haltuun poikkitaiteilija-lauluntekijä Sirkka-Liisa Krapinoja-Sassin tuotantoa.

 

Sirkka-Liisa poistui keskuudestamme 23.6.2022, mutta hänen periksiantamaton toiveensa oli, että hänen laulunsa jäisivät elämään ja että niihin tartuttaisiin. ”Sirkkis” oli pikantti ja särmikäs kertoja. Hän antoi ja kaatoi täyslaidallisia pikkuporvarilliselle maailmanmenolle, sääntösuomelle, sisarkateudelle, turhanaikaisille ja poseeraaville ismeille ja juhlapyhä-vouhotuksille. Ja edellinen on vain pieni hipaus. Sirkkis oli ironian mestari ja aina pienen ihmisen asialla. Hän koki niin viiltävän drastisia menetyksiä elämässään, että kertakaikkinen itselleen naurava nihilismi on aina hänen teksteissään läsnä, kuten myös syvä empatia. Sirkkis on teksteissään myös sosiologi ja filantrooppi.

 

Sirkka-Liisa Krapinoja-Sass sijoittui kahdesti mitaleille Työväen Musiikkitapahtuman pilkkalaulukilpailussa.

EELI

EELI esittää suomenkielistä musiikkia, jossa yhdistyvät kotimainen rock, iskelmä ja vahvat lyriikat. Syksyllä 2022 julkaistu esikoisalbumi Huoletonta ja makeaa antanee hyvän läpileikkauksen edellä mainitusta. Rokkia kansalle, joka pimeydessä vaeltaa.

Tammela 33100

Tammela 33100 on rokkia, poppia ja folkia ennakkoluulottomasti sekoitteleva yhtye Tampereen Tammelasta. Yhtye juhlii kymmenenvuotista taivaltaan kevään ja kesän 2023 aikana. Bändi rakentuu aviopari Jaani ja Annaleena Haapasalon ympärille. Tammelan teatraalinen tarinankerronta tukeutuu monisävyisesti elämän koulimiin ihmisiin ja heidän tragikoomisiin ongelmiinsa.

Tammela 33100 julkaisi kolmannen albuminsa Muistan vain astuneeni sumuun (julkaisija Eclipse Music) helmikuussa 2021. Yhtye on julkaissut aiemmin myös albumit Valoa kohti (2018) ja Muistatko illat (2013). Tammelan sinkkujulkaisut kuten Iankaikkisesti, Sammalsaari, Kärsimyskukkia ja Grand slam -mestari ovat soineet mukavasti valtakunnallisilla radiokanavilla ja Spotifyssa sekä tv-ohjelmissa. Yhtye on keikkaillut aiemmin mm. Samuli Putron, Anssi Kelan, Absoluuttisen nollapisteen ja Anna Järvisen kanssa.

Litku Klemetti

Litku Klemetti on lauluntekijä Sanna Klemetin rohkea alter ego sekä 2015 perustettu ja kahdesti Emma-palkittu yhtye. Litku Klemetti teki läpimurtonsa 2017 hittilevyllään Juna Kainuuseen. 2022 syksyllä julkaistiin Litku Klemetin seitsemäs albumi Asiatonta oleskelua, jonka Soundin kriitikot valitsivat vuoden suomalaiseksi albumiksi. Tuhansia albumeita myyneen ja miljoonia kuunteluita suoratoistopalveluissa keränneen Litku Klemetin musiikki on omaehtoista, hauskaa ja koskettavaa. Kriitikoiden ja yleisön rakastaman Litkun keikoilla käyvät niin musadiggarit kuin heidän mutsitkin.

Ykspihlajan Kino-orkesteri

Ykspihlajan Kino-orkesteri perustettiin kymmenen vuotta sitten Kokkolan kuuluisassa Ykspihlajan työläiskaupunginosassa. Kahdeksanhenkisen yhtyeen tarkoituksena oli tehdä musiikkia Juho Kuosmasen ohjaamiin elokuviin. Esiintymislavoilla orkesteri on harvinainen vieras, koska sen jäseniä on haastavaa saada yhtä aikaa samaan paikkaan. Yhtyeen laulajiin kuuluvat Airolan sisarukset Oona ja Anna lukeutuvat maamme tämän hetken kysytyimpiin tähtinäyttelijöihin. Juho Kuosmasen elokuvien menestyksen myötä yhtye on keikkaillut lukuisilla eturivin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. Kino-orkesterin musiikki ja estetiikka ammentaa muun muassa italialaisesta elokuvamusiikista sekä 1950–60-lukujen suomi-iskelmästä.

Yona

Laulaja-lauluntekijä Yona on suomalaisen taidepopin supertähti. Kameleonttimainen artisti on julkaissut 12-vuotisella urallaan yhteensä 8 studioalbumia, joista uusimman ‘Uni johon herään’ (2021) yhdessä Espoon kaupunginorkesterin Tapiola Sinfoniettan kanssa.

Koko kansalle Yona tuli tunnetuksi yhtenä syksyn 2022 Vain elämää -kauden yllätyksellisimmistä tähdistä. Määrätietoisesti kuulijakuntaansa kasvattaneelle Yonalle on myönnetty uransa varrella mm. arvostettu Teosto-palkinto, kaksi Emma-palkintoa sekä Vuoden tapahtuma -palkinto loppuunmyydystä levynjulkaisukonsertistaan Helsingin Musiikkitalossa. Artisti oli uudesta albumistaan ehdolla myös korkeatasoista luovaa ja esittävää säveltaidetta palkitsevan Pohjoismaisen neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi.

Yonan musiikissa tyylilajit ja vuosikymmenet limittyvät persoonallisen ajattomalla tavalla. Artistin energiset live-esiintymiset ovat tunnettuja heittäytymisestä, taidokkaasta soitosta ja laulusta, isoista tunteista sekä mukaansatempaavasta draaman kaaresta.