Skip to content

Kansainvälisiä artisteja Työväen Musiikkitapahtumassa

Työväen Musiikkitapahtuma saa vieraikseen esiintyjiä myös ulkomailta. Kaukaa Suomeen matkaaville artisteille kertyy kilometrejä huikea määrä, sillä toinen heistä saapuu Isosta-Britanniasta ja toinen Argentiinasta saakka. Näitä keikkoja ei festarikävijöiden kannata jättää väliin mistään hinnasta, sillä luvassa on Valkeakoskella harvinaista herkkua: brittiläistä punkkia ja argentiinalaista tangoa.

Punkkari ei peittele mielipiteitään

Ison-Britannian uutta punk-aaltoa edustava Louise Distras saapuu tänä kesänä Suomeen ensimmäisen kerran. Viime syksynä voimakasääninen laulaja-lauluntekijä julkaisi debyyttialbuminsa Dreams from the Factory Floor, joka on hieno kokonaisuus tarttuvia punk- ja folk-vaikutteisia biisejä. Distras käsittelee lyriikoissaan ajankohtaisia aiheita kritisoiden muun muassa kerskakulutusta ja omistuksen liiallista keskittymistä.

Brittiläisen protestilauluperinteen jatkajana pidettyä muusikkoa on verrattu Billy Braggiin ja Joe Strummeriin, joiden legendaarisissa sanoituksissa kantaaottavuus oli yhtä lailla tärkeää. Distras kuitenkin haluaa myös korostaa tyylinsä ainutlaatuisuutta ja omaa minuuttaan.

– En koe suoranaisesti olevani protestilaulaja. Olen nuori nainen Wakefieldin kaupungista, ja haluan ainoastaan kertoa tuleville sukupolville, millainen maailma on juuri nyt, artisti kuvailee.

Louise Distras esiintyy PAM-Lavalla perjantaina 25.7. kello 23.30 alkaen. Konserttiin on vapaa pääsy.

Tangon taikaa ja tahtien taituruutta

Aivan toisenlaista tunnelmaa tarjoaa Martín Alvarado lauantain konsertissaan. Argentiinan parhaaksi tangolaulajaksi kutsutun Alvaradon lauluissa ihmetyttävät niin laaja ääniala kuin vuolas tunneskaala, ja artistin repertuaariin kuuluvat sekä argentiinalaisen tangon klassikot että uudet tangokappaleet.

Suomi ja suomalaiset liittyvät laulutaiteilijan uran alkuun olennaisesti. 2000-luvun alussa Alvarado bongattiin laulamassa Barcelonassa, josta hänet kutsuttiin esiintymään Suomeen. Argentiinalaisen maine kiiri maassamme nopeasti, ja muutaman viikon kuluttua laulaja esiintyi jo Tampere Filharmonian kanssa. Sittemmin artisti on ollut hyvin odotettu vieras suomalaisissa tangopiireissä.

Konsertissa Alvaradoa säestää Mikko Helenius pianolla ja haitarin sukuisella bandoneonilla. Helenius on opiskellut kirkkomusiikkia ja työskennellyt kanttorina pääkaupunkiseudun seurakunnissa, minkä lisäksi hän on kunnostautunut myös säveltäjänä ja sovittajana. Helenius ja Alvarado ovat kiertäneet maailmaa yhdessä musisoiden, ja vuosia jatkunut yhteistyö näkyy kaksikon lavaesiintymisessä upealla tavalla.

Martín Alvarado ”Así es mi tango” with Mikko Helenius kuullaan PAM-Lavalla lauantaina 26.7. kello 19.30. Konserttiin on vapaa pääsy. Esitys on saanut nimensä Alvaradon albumista Así es mi tango, Tämä on minun tangoni.

Lue lisää festivaalin ohjelmasta täältä.

LISÄÄ UUTISIA

Työväen Musiikkitapahtumassa 26 000 kävijää

Tapahtumaan myytiin lippuja viimevuotista enemmän, mutta lauantain sade verotti ilmaistapahtumien yleisöä ja kokonaiskävijämääräksi saatiin 26000

Lauantain ohjelma on runsas – yli 20 eri tilaisuutta!

Työväen Musiikkitapahtuman lauantaipäivään mahtuu yhteensä 22 eri tilaisuutta päälavan huippuartisteista keskustelutilaisuuksiin, nykysirkustaiteesta rauhanlauluihin. Koko päiväksi luvattu sade siirtää osan tilaisuuksista ulkona sijaitsevalta Sananvapauden lavalta sateen suojaan, muun muassa iltapäivän yhteiskunnalliset keskustelutilaisuudet pidetään Jylhävaarassa. 

Uusi Työväenlaulu -sävellys- ja sanoituskilpailun voittajaksi Sauli Alipirjelä sävelmällään Punalaputettu

Uusi Työväenlaulu sävellys – ja sanoituskilpailun tulokset julkistettiin tänään Työväen Musiikkitapahtuman avajaisten yhteydessä. Voittajalaulun Punalaputettu on säveltänyt ja sanoittanut Sauli Alipirjelä. Toiseksi sijoittui Jani M.J. Tuovisen säveltämä ja Susanna Ågrenin sanoittama Muurahainen, ja kolmanneksi Anniina Lotvosen säveltämä ja sanoittama Ei mikään ole muuttunut. Lisäksi kilpailussa myönnettiin kaksi kunniamainintaa kappaleille Kuolema raksalla, tekijöinä Vesa Suhonen & Veli Matti Suhonen eli Terrori-bändi ja Hei moi moi moi, sävellys ja sanoitus Laura Sippola.

Uusia työväenlauluja ja sanan vapautta perjantain ohjelmassa

Työväen Musiikkitapahtuma lähti hienosti lentoon torstai-iltana, kun portit avautuivat ja tapahtuma-alue alkoi täyttyä festivaalivieraista. Sää oli heinäkuisen lämmin ja J. Karjalaisen hitit innostivat yhteislauluun. Perjantaina 28.7. Työväen Musiikkitapahtuman runsas ohjelma pääsee täyteen laajuuteensa, kun avajaiset käynnistyvät Sananvapauden lavalla klo 17.

Työväen Musiikkitapahtuma alkoi kesäisissä sirkustunnelmissa

Aurinkoisen lämpimässä, lähes helteisessä säässä käynnistyi 51. Työväen Musiikkitapahtuma rovaniemeläisen Saarni Sirkuksen nykysirkusesityksellä. Esitykseen oli vapaa pääsy ja ennakkoliput ehtivät loppua jo aamupäivän aikana. Suuren kysynnän vuoksi telttaan kannettiin lisää penkkejä talkoolaisten voimin ja lopulta kaikki jonottamaan tulleet pääsivät katsomaan esitystä täpötäyteen, tiivistunnelmaiseen sirkustelttaan.