Skip to content

Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta – amerikansuomalaiset laulut rantautuvat Valkeakoskelle

Työväen Musiikkitapahtuma tuottaa siirtolaiskonsertin lauantaina 30. heinäkuuta. Kapina, koti-ikävä ja haave paremmasta -konsepti on syntynyt yhdessä festivaalin, tutkija Saijaleena Rantasen sekä toimittaja ja muusikko Pekka Laineen kanssa. Pekka Laine toimii myös konsertin juontajana ja tarinankertojana.

Valkeakosken konsertti vie matkalle Pohjois-Amerikan siirtolaisten arkeen ja unelmiin. Laulava Unioni -yhtyeen soitossa ja komean solistikatraan tulkinnoissa soi rikas sävyjen kirjo. Amerikansuomalaiset lauloivat hirtehisesti raadannasta, haikeasti koti-ikävästä ja puhkesivat myös uhmakasta kapinahenkeä uhkuviin taistelulauluihin. Siirtolaislaulujen sanoihin on kirjattu niin yksittäisen ihmisen arki kuin kaikkien raskasta työtä tekevien kamppailu paremman elämän puolesta.

“Konsertissa kuultavien laulujen tarinat ulottuvat laajalti tunnetusta perinteestä historian kiehtoviin katveisiin. Me tiedämme Hiski Salomaan, mutta kuka oli T-Bone Slim? Millainen oli radikaalin IWW-ammattiliiton taistelulauluksi kirjoitetun Rebel Girl -kappaleen tausta? Työväen Musiikkitapahtuman siirtolaislaulujen konsertissa historia herää henkiin”, kuvailee konsertin juontaja ja tarinankertoja Pekka Laine.

Timo Tipi” Tuovisen johtaman Laulava Unioni -orkesterin solisteina kuullaan kansan rakastama näyttelijälegenda Erkki Saarela, uuden sukupolven laulaja-lauluntekijä Topi Saha, suositusta Ultra Bra -yhtyeestä tuttu monipuolinen tulkitsija Vuokko Hovatta, harmonikkataiteilija ja laulaja Jonna Pirttijoki sekä Aija Puurtinen Selina Sillanpään ja Esa Kuloniemen kera.

Honey B and the T-Bones yhtyeen laulaja-basistina tunnetuksi tullut Aija Puurtinen on säveltänyt kaksi levyllistä amerikansuomalaisia lauluja, joita kuullaan nyt Työväen Musiikkitapahtumassa. Lavalla nähdään myös Esa Kuloniemi ja Selina Sillanpää, jotka ovat osa Aija Puurtinen & Brooklynin satu -kokoonpanoa.

Konsertti toteutetaan yhteistyössä Tutkimusyhdistys Suoni ry:n kanssa.

LISÄÄ UUTISIA

Ikinuoren Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlia vietettiin monipuolisen ohjelmiston ja upeiden esiintyjien voimin!

Työväen Musiikkitapahtumassa koettiin 27. – 31.7. lukemattomia iloisia jälleentapaamisia, kun festivaalia päästiin parin vuoden tauon jälkeen vihdoin viettämään entiseen malliin.Yleisön virratessa runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhliin osallistui reilusti yli 30 000 kävijää.

Työväen Musiikkitapahtuman lauantai: hengästyttävä kavalkadi huippuartisteja, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja

Työväen Musiikkitapahtuman pisin tapahtumapäivä 30.7. marssitti UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon miljööseen hengästyttävän kattauksen huippuesiintyjiä, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja. TMT-Talk keskustelut toivat ohjelmistoon ajankohtaisen lisän.

Juhlakonsertti sukelsi Työväen Musiikkitapahtuman vuosikymmeniin. Hector yhdisti sukupolvet ja vahvat lauluntekijät vakuuttivat.

Työväen Musiikkitapahtuman kolmas päivä juhli tapahtuman puoli vuosisataa kestänyttä taivalta ja nosti esiin upeat suomalaiset lauluntekijät. 50-vuotisjuhlakonsertin solisteina nähtiin mm. Eija Ahvo, Minja Koski, Mikko Perkoila, Harri Saksala, Heikki Salo ja Jani Uhlenius. Hectorin tämän kesän ainoa keikka oman yhtyeen kanssa keräsi valtavan yleisön, ja yhdisti eri sukupolvet laulamaan mukana kaikille tuttuja klassikkolauluja.

Musiikkitapahtuman torstaipäivänä aurinko helli, tehdasmiljöö täyttyi onnellisista ihmistä ja vahvat artistit ilahduttivat

Työväen Musiikkitapahtuman ensimmäinen suuren yleisön päivä alkoi auringonpaisteessa. Kun vuosien tauon jälkeen yleisö virtasi runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Tätä oli selvästi odotettu!

Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlat saivat upean startin nuorten ja paikallisten yhtyeiden voimin

Pitkä odotus on ohi – Työväen Musiikkitapahtumaa päästään vihdoin viettämään kasvotusten vanhojen ja uusien ystävien kesken! Festivaalin avasi nuortenohjelma Jylhävaarassa, minkä jälkeen Salakapakan Paikallista Energiaa -illassa nähtiin huikeita esiintyjiä eri genreistä: Säveliä Seurakunnasta, AARO, KQ Groove sekä Nappiverkkarit. Tästä on hyvä jatkaa Musareiden 50-vuotissynttäreiden juhlintaa!