Skip to content

Saksalaisduo Marcia:Bloom esitti juutalaisespanjalaisia lauluja Työväen Musiikkitapahtumassa

Lauantaina 25.7. Työväen Musiikkitapahtumassa esiintyi juutalaisespanjalaista musiikkia soittava saksalaisduo Marcia:Bloom. Laulaja Petra Schechter ja basisti/kitaristi Uwe Seemann odottivat illan keikkaansa backstagella iloisissa tunnelmissa.

Schechter ja Seemann kertoivat perustaneensa Marcia:Bloomin, koska he halusivat jatkaa uhanalaiseksi luokitellun juutalaisespanjan eli ladinon kielen perinnettä. Ladino on eräänlainen “antiikin espanjan kieli”, joka syntyi 1400-luvulla Espanjasta karkotettujen juutalaisten keskuudessa. Kieli on saanut vaikutteita monista Euroopan maista sekä itämaista, joihin juutalaiset joutuivat aikanaan pakenemaan.
Syntyperältään sefardijuutalainen Petra Schechter kiinnostui juuristaan musiikillisessa mielessä vasta aikuisena, vaikka oli aina pitänyt kovasti siitä, miltä tämän tätien puhuma ladinon kieli kuulosti.
– Kieli on kuolemassa, koska vanhemmat ladinon puhujat eivät enää käytä kieltä jutellessaan nuorempien kanssa. Minusta se on sääli, Schechter pohti.
Juutalaisespanjalaisessa musiikissa kuuluvat yleensä itämaiset soundit ja sävyt, mutta Schechter ja Seemann halusivat lähteä musiikillaan toiseen suuntaan.
– Kokeilimme monenlaisia lähestymistapoja, ja päädyimme yhdistämään soul-musiikkia juutalaisespanjalaiseen perinteeseen, kuvaili Schechter.
Juutalaisespanjalainen musiikki ei ole aivan populaarimusiikin valtavirtaa, mutta yleisön ja festivaalien kiinnostus on kuitenkin yllättänyt duon. Kaksikko tuntee joitain muitakin ladino-bändejä, joista osa keskittyy itämaisempaan materiaaliin ja osan lähtökohdat ovat pop-musiikissa.
– Emme kuitenkaan tunne yhtään toista bändiä, joka sekoittaisi mukaan soulia, kertoi Uwe Seemann.
Marcia:Bloomin keikka sai Puu-Salin täyteen tunnetta ja tunnelmaa, ja yleisö kiitteli hienoa musiikkia ja muusikoiden eläytymistä. Saksalaisduon vierailu oli kaikkiaan oivallinen lisä Työväen Musiikkitapahtuman ohjelmistoon.

LISÄÄ UUTISIA

Ikinuoren Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlia vietettiin monipuolisen ohjelmiston ja upeiden esiintyjien voimin!

Työväen Musiikkitapahtumassa koettiin 27. – 31.7. lukemattomia iloisia jälleentapaamisia, kun festivaalia päästiin parin vuoden tauon jälkeen vihdoin viettämään entiseen malliin.Yleisön virratessa runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhliin osallistui reilusti yli 30 000 kävijää.

Työväen Musiikkitapahtuman lauantai: hengästyttävä kavalkadi huippuartisteja, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja

Työväen Musiikkitapahtuman pisin tapahtumapäivä 30.7. marssitti UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon miljööseen hengästyttävän kattauksen huippuesiintyjiä, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja. TMT-Talk keskustelut toivat ohjelmistoon ajankohtaisen lisän.

Juhlakonsertti sukelsi Työväen Musiikkitapahtuman vuosikymmeniin. Hector yhdisti sukupolvet ja vahvat lauluntekijät vakuuttivat.

Työväen Musiikkitapahtuman kolmas päivä juhli tapahtuman puoli vuosisataa kestänyttä taivalta ja nosti esiin upeat suomalaiset lauluntekijät. 50-vuotisjuhlakonsertin solisteina nähtiin mm. Eija Ahvo, Minja Koski, Mikko Perkoila, Harri Saksala, Heikki Salo ja Jani Uhlenius. Hectorin tämän kesän ainoa keikka oman yhtyeen kanssa keräsi valtavan yleisön, ja yhdisti eri sukupolvet laulamaan mukana kaikille tuttuja klassikkolauluja.

Musiikkitapahtuman torstaipäivänä aurinko helli, tehdasmiljöö täyttyi onnellisista ihmistä ja vahvat artistit ilahduttivat

Työväen Musiikkitapahtuman ensimmäinen suuren yleisön päivä alkoi auringonpaisteessa. Kun vuosien tauon jälkeen yleisö virtasi runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Tätä oli selvästi odotettu!

Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlat saivat upean startin nuorten ja paikallisten yhtyeiden voimin

Pitkä odotus on ohi – Työväen Musiikkitapahtumaa päästään vihdoin viettämään kasvotusten vanhojen ja uusien ystävien kesken! Festivaalin avasi nuortenohjelma Jylhävaarassa, minkä jälkeen Salakapakan Paikallista Energiaa -illassa nähtiin huikeita esiintyjiä eri genreistä: Säveliä Seurakunnasta, AARO, KQ Groove sekä Nappiverkkarit. Tästä on hyvä jatkaa Musareiden 50-vuotissynttäreiden juhlintaa!