Skip to content

Saksalaisduo Marcia:Bloom esitti juutalaisespanjalaisia lauluja Työväen Musiikkitapahtumassa

JULKAISTU: 26.7.2015
Kuvaaja: Tarja Lempinen Photography
Kuvaaja: Tarja Lempinen Photography

Lauantaina 25.7. Työväen Musiikkitapahtumassa esiintyi juutalaisespanjalaista musiikkia soittava saksalaisduo Marcia:Bloom. Laulaja Petra Schechter ja basisti/kitaristi Uwe Seemann odottivat illan keikkaansa backstagella iloisissa tunnelmissa.

Schechter ja Seemann kertoivat perustaneensa Marcia:Bloomin, koska he halusivat jatkaa uhanalaiseksi luokitellun juutalaisespanjan eli ladinon kielen perinnettä. Ladino on eräänlainen ”antiikin espanjan kieli”, joka syntyi 1400-luvulla Espanjasta karkotettujen juutalaisten keskuudessa. Kieli on saanut vaikutteita monista Euroopan maista sekä itämaista, joihin juutalaiset joutuivat aikanaan pakenemaan.

Syntyperältään sefardijuutalainen Petra Schechter kiinnostui juuristaan musiikillisessa mielessä vasta aikuisena, vaikka oli aina pitänyt kovasti siitä, miltä tämän tätien puhuma ladinon kieli kuulosti.

– Kieli on kuolemassa, koska vanhemmat ladinon puhujat eivät enää käytä kieltä jutellessaan nuorempien kanssa. Minusta se on sääli, Schechter pohti.

Juutalaisespanjalaisessa musiikissa kuuluvat yleensä itämaiset soundit ja sävyt, mutta Schechter ja Seemann halusivat lähteä musiikillaan toiseen suuntaan.

– Kokeilimme monenlaisia lähestymistapoja, ja päädyimme yhdistämään soul-musiikkia juutalaisespanjalaiseen perinteeseen, kuvaili Schechter.

Juutalaisespanjalainen musiikki ei ole aivan populaarimusiikin valtavirtaa, mutta yleisön ja festivaalien kiinnostus on kuitenkin yllättänyt duon. Kaksikko tuntee joitain muitakin ladino-bändejä, joista osa keskittyy itämaisempaan materiaaliin ja osan lähtökohdat ovat pop-musiikissa.

– Emme kuitenkaan tunne yhtään toista bändiä, joka sekoittaisi mukaan soulia, kertoi Uwe Seemann.

Marcia:Bloomin keikka sai Puu-Salin täyteen tunnetta ja tunnelmaa, ja yleisö kiitteli hienoa musiikkia ja muusikoiden eläytymistä. Saksalaisduon vierailu oli kaikkiaan oivallinen lisä Työväen Musiikkitapahtuman ohjelmistoon.

Register Here to Attend

Fill in the form, or, if you prefer, Send Us An Email