Skip to content

Työväen Musiikkitapahtumassa esillä vuoden 1918 traagiset tapahtumat – lavalla Martti Suosalo ja Leif Segerstam

Työväen Musiikkitapahtuman pääpäivänä, lauantaina 28. heinäkuuta klo 13.00, on luvassa ainutlaatuinen esitys, kun pääteltan eli Teollisuussalin lavalle nousevat näyttelijä Martti Suosalo yhdessä säveltäjä-kapellimestari Leif Segerstamin kanssa. Koskettava esitys pukee sanoiksi ja musiikiksi vuoden 1918 traagiset tapahtumat läheisen Metsäkansan kylän näkökulmasta nyt muistovuonna. Tekstin on kirjoittanut Arto Seppälä, ohjauksesta vastaa Leena Salonen ja valosuunnittelusta Max Wikström.

Vuonna 1918 Suomessa kuohui. Näkökulmasta riippuen puhuttiin vapaussodasta, kansalaissodasta, itsenäisyystaistelusta ja punakapinasta. Suomalaiset valitsivat puolensa tiedon tai mieltymysten mukaan, sattumalta tai pakotettuina. Oltiin joko punaisia tai valkoisia, muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tässä sodassa kuoli lähes 40 000 ihmistä. Tapahtumat jättivät kipeät muistot, joista ei seuraaville sukupolville juurikaan kerrottu.
Metsäkansan kylä Sääksmäen pitäjässä, Vanajaveden pohjoispuolella joutui tapahtumien keskipisteeseen. Perääntyvät punaiset asettuivat kylälle ja pitivät isäntiä ja taloja tiukassa otteessaan, kunnes tuli käsky polttaa Metsäkansan talot ja ampua niin sotavangit kuin isännätkin. Sopuun ei ollut mahdollisuutta, vaan ainoa vaihtoehto oli taistelu ja katkera kostonkierre. Näistä tapahtumista on vaiettu sekä perheissä että historiassa. Tuska on ollut suuri ja unohtaminen tuntunut helpoimmalta. Sääksmäellä kuoli noin 600 henkilöä ja 300 lasta jäi täys- tai puoliorvoiksi.
Nyt nämä tapahtumat nostetaan vielä kerran esiin. Vaikka esityspaikkana on Työväen Musiikkitapahtuma, näkökulma ei ole punainen – Metsäkansan laulun tavoitteena on löytää rauha ja sovitus taiteen keinoilla. Se on ponnistus vihaa vastaan nyt, kun sisällissodasta on kulunut 100 vuotta. Esitys on vaikuttava ja vavisuttava kuvaus
punakaartilaisesta, jonka mieli alkaa horjua pakomatkalla kaiken keskeltä. ”Juostaan kotiin, Sakari, juostaan kotiin!” Miehen mieli on sekasorron vallassa, kuin myös isänmaa. Veli veljeä vastaan! Veljessota! ”Juostaan kotiin, Sakari!”
Projektin ovat tuottaneet  Työväen Musiikkitapahtuma yhdessä Metsäkansan Kulttuuriseuran kanssa, jonka puheenjohtaja Leena Larva on koko hankkeen alulle panija. Teos sai ensi-iltansa 19.4.2018 Aleksanterin teatterissa Helsingissä. Produktio on Kansan Sivitysrahaston tukema Riihisäätiön tuella ja sen suojelijoita ovat kansanedustajat Tarja Filatov ja Pauli Kiuru. Esitykseen pääsee tapahtuman rannekkeella tai erillisellä 20€ lipulla. Yli 80- ja alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Marianne Haapoja, toiminnanjohtaja
Työväen Musiikkitapahtuma ry
Kanavanranta 3A, 37600 Valkeakoski
0400 982 987
info@valmu.com
www.valmu.com/metsakansanlaulu
www.metsakansanlaulu.com
Kuvapankki:
Pressikuvapankki löytyy osoitteesta www.valmu.com/press
Salasana: valmu72

LISÄÄ UUTISIA

Ikinuoren Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlia vietettiin monipuolisen ohjelmiston ja upeiden esiintyjien voimin!

Työväen Musiikkitapahtumassa koettiin 27. – 31.7. lukemattomia iloisia jälleentapaamisia, kun festivaalia päästiin parin vuoden tauon jälkeen vihdoin viettämään entiseen malliin.Yleisön virratessa runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhliin osallistui reilusti yli 30 000 kävijää.

Työväen Musiikkitapahtuman lauantai: hengästyttävä kavalkadi huippuartisteja, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja

Työväen Musiikkitapahtuman pisin tapahtumapäivä 30.7. marssitti UPM Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon miljööseen hengästyttävän kattauksen huippuesiintyjiä, työväenperinnettä ja spesiaalikonsertteja. TMT-Talk keskustelut toivat ohjelmistoon ajankohtaisen lisän.

Juhlakonsertti sukelsi Työväen Musiikkitapahtuman vuosikymmeniin. Hector yhdisti sukupolvet ja vahvat lauluntekijät vakuuttivat.

Työväen Musiikkitapahtuman kolmas päivä juhli tapahtuman puoli vuosisataa kestänyttä taivalta ja nosti esiin upeat suomalaiset lauluntekijät. 50-vuotisjuhlakonsertin solisteina nähtiin mm. Eija Ahvo, Minja Koski, Mikko Perkoila, Harri Saksala, Heikki Salo ja Jani Uhlenius. Hectorin tämän kesän ainoa keikka oman yhtyeen kanssa keräsi valtavan yleisön, ja yhdisti eri sukupolvet laulamaan mukana kaikille tuttuja klassikkolauluja.

Musiikkitapahtuman torstaipäivänä aurinko helli, tehdasmiljöö täyttyi onnellisista ihmistä ja vahvat artistit ilahduttivat

Työväen Musiikkitapahtuman ensimmäinen suuren yleisön päivä alkoi auringonpaisteessa. Kun vuosien tauon jälkeen yleisö virtasi runsaslukuisena sisään festivaalialueelle, ilo oli käsinkosketeltavaa. Tätä oli selvästi odotettu!

Työväen Musiikkitapahtuman 50-vuotisjuhlat saivat upean startin nuorten ja paikallisten yhtyeiden voimin

Pitkä odotus on ohi – Työväen Musiikkitapahtumaa päästään vihdoin viettämään kasvotusten vanhojen ja uusien ystävien kesken! Festivaalin avasi nuortenohjelma Jylhävaarassa, minkä jälkeen Salakapakan Paikallista Energiaa -illassa nähtiin huikeita esiintyjiä eri genreistä: Säveliä Seurakunnasta, AARO, KQ Groove sekä Nappiverkkarit. Tästä on hyvä jatkaa Musareiden 50-vuotissynttäreiden juhlintaa!